Het doel is je comfortabel voelen en in controle

"Jacqueline volgde de HypnoBirthingcursus bij Agna Overbeek, één van de gecerificeerde HypnoBirthingconsulenten in Nederland. Agna benadrukt dat vooral de positieve benadering bij HypnoBirthing® heel belangrijk is."
– Wij jonge ouders, december 2009 –

 

Jacqueline volgde de HypnoBirthingcursus bij Agna Overbeek, één van de gecerificeerde HypnoBirthingconsulenten in Nederland. Agna benadrukt dat vooral de positieve benadering bij HypnoBirthing® heel belangrijk is.

“Op dit moment is het nog best lastig om vrouwen te overtuigen dat het echt kan: nagenoeg pijnloos bevallen. Woorden als ‘fijn, prettig en geweldig’ associëren we nu eenmaal niet snel met een bevalling. Al van jongs af aan wordt ons ingeprent dat bevallen pijn doet. We worden bang gemaakt, terwijl we dat helemaal niet hoeven zijn. Bevallen is een natuurlijk proces, waar het lichaam van een vrouw op berekend is en dat hoeft helemaal niet zoveel pijn te doen.

De overgang van ‘in de buik’ naar ‘uit de buik’ kan naar mijn mening heel leuk, gemakkelijk en bijzonder zijn! Het doel van HypnoBirthing® is niet om volledig zonder pijn te bevallen. Wél probeer ik vrouwen ervan te overtuigen dat ze zich tijdens hun bevalling comfortabel kunnen voelen en in controle. In de praktijk blijkt dat het dan vaak met minder pijn gepaard gaat!”

In Amerika wordt HypnoBirthing® al jaren met succes toegepast. Maar wat leer je tijdens een cursus nu eigenlijk precies? Agna:

“Vrouwen leren zichzelf en hun lichaam volledig te ontspannen en hun geest te focussen. Je zou kunnen zeggen dat ze zelfhypnose leren, maar dan niet op een zweverige manier. Er zijn veel vrouwen die dit van nature al doen. Ze keren in zichzelf en richten hun aandacht volledig op hun buik – baarmoeder – en hun kind. Een cursus HypnoBirthing® geeft stellen een nieuwe kijk op hun verwachtingen van de komende bevalling. Hoe werkt het vrouwelijk lichaam en hoe kun je dat lichaam zo optimaal mogelijk laten presteren. Net zoals met veel andere dingen geldt dat hoe meer je oefent, hoe beter het resultaat is.

De rol van de partner is bij HypnoBirthing® heel belangrijk. Hij leert hoe hij zijn vrouw zo goed mogelijk kan helpen om volledig te ontspannen. Spanning zorgt er namelijk voor dat er minder zuurstof naar de baarmoeder gaat. Hierdoor werkt de baarmoeder slechter, wat zich uit in minder effectieve weeën en vaak onnodige pijn. Overigens noem ik weeën ‘golven’, omdat dit woord een veel positievere lading heeft. Naast betere golven, komt er als je ontspannen bent meer endorfine vrij, hét gelukshormoon en tevens natuurlijke pijnstiller.

Hoe beter je je op je gemak voelt, hoe beter de hormonen hun werk kunnen doen. Eigenlijk doe ik niets anders dan alles wat een vrouw van nature al doet extra stimuleren.”

 

Bron: Wij jonge ouders, december 2009.


 

 

Doe nu een gratis intake