Stuitligging


Als je baby in stuit ligt is het mogelijk om je kindje naar de gewenste positie te draaien door middel van een Speciale HypnoTherapie Methode. Vaak is de oorzaak een of meer blokkades die te maken hebben met geboorteverhalen en/of ervaringen uit het verleden. Indien nodig volgen 1 tot 2 HypnoTherapie Sessies voor moeder en baby. Over het algemeen draait je baby binnen een paar dagen naar de gewenste geboortepositie.

 

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat 81% van de baby’s naar de juiste geboortepositie draaitmet Hypnotherapie.

 

Hypnotherapie technieken hebben hun effectiviteit bewezen door baby’s in stuitligging te helpen spontaan te draaien naar de juiste positie. In mei 1992 presenteerde dr. Lewis Mehl van de universiteit van de Vermont Medical School een studie over dit onderwerp.

 

De studie betrof 100 vrouwen die zich via een verloskundige praktijk hadden aangemeld en nog eens 100 die op een advertentie reageerden, bij alle vrouwen lag het kind in stuitligging, allen waren 36 weken zwanger. Dr. Mehl had in vergelijkende studies gevonden dat de kans dat een baby na de 37ste week nog spontaan draait, minder dan 12% is.


Lees verder > Toon/verberg artikel dr. Lewis Mehl

 

Stuitligging en hypnotherapie

Mehl gebruikte hypnotherapie bij stuitligging bij 100 mensen in de studiegroep. De andere groep kreeg geen hypnotherapie. Bij een aantal vrouwen in deze controlegroep werd bij het hoofdje van de baby van buitenaf gemanipuleerd om de draaiing te bewerkstelligen.

De studie eindigde in 1992 met het veelbetekenende resultaat dat 81 van de 100 baby’s in stuitligging in de studiegroep zich spontaan hadden omgedraaid. De aanname was dat elke moeder ongeveer 10 uur hypnotherapie nodig zou hebben om het gewenste resultaat te bereiken. Tijdens de studie werd er gemiddeld 4 uur besteed aan iedere vrouw en de helft van de succesvolle 81 gedraaide baby’s had slechts 1 sessie nodig. In de andere groep 100 vrouwen die géén hypnotherapie kregen, draaiden slechts 26 baby’s zich spontaan. Nog eens 20 baby’s draaiden nadat het hoofdje van de baby van buitenaf gemanipuleerd was. (ECV: external cephalic version). Daarbij moet gezegd worden dat het niet ongewoon is dat baby’s die van buitenaf zijn geholpen met draaien, daarna weer terugdraaien naar stuitligging. De cijfers uit deze studie zijn medisch gezien zeer veelbetekenend.

 

 

Safora’s ervaring:

“Onze zoon lag in een stuitligging maar ik heb toch gekozen voor een natuurlijke bevalling. Van Verginia van den Akker heb ik de techniek geleerd hoe je innerlijke kracht en zelfvertrouwen naar boven kan halen. Dat heb ik met succes toegepast. Na de bevalling kreeg ik ontzettend veel complimenten van de Gynaecoloog over de manier waarop ik de bevalling heb gedaan. Het was ook lang geleden dat hij een natuurlijke stuitbevalling had meegemaakt”.

 

Sanneke’s ervaring:

Zwanger van ons tweede kindje. Wat ontzettend fijn, maar dat betekende nog een bevalling. Wat kon ik daar tegenop zien. Bij ons eerste kindje ben ik ingeleid in het ziekenhuis en was het een hele lange pijnlijke bevalling. Deze keer wilde ik het graag anders.

Aan het eind van mijn zwangerschap kwam ik in aanraking met HypnoBirthing: de baby was in week 37 gedraaid en lag ze in een stuit. De verloskundige stuurde me naar het ziekenhuis en de arts daar legde uit hoe ze de baby konden draaien als ik dat wilde. De risico`s werden uitgebreid uitgelegd en ook als ik het niet zou doen. Ik had er geen goed gevoel bij.

Ik had het vermoeden dat de baby mijn angst voor bevallen ook voelde en daarom misschien gedraaid was. Via wat zoekwerk kwam ik bij HypnoBirthing en stuitligging uit in Capelle aan den IJssel. Wat een verademing, ik kon gelukkig meteen langs komen. Tijdens deze sessies ben ik weer helemaal bij mezelf gekomen en heb ik mezelf kunnen geruststellen en zo ook de baby, we hebben de baby gevraagd of ze wilde draaien zodat ze op een natuurlijke manier geboren kon worden.

Ik heb de baby ruimte gegeven met oefeningen die ik mee kreeg. Ik heb een liedje voor haar gemaakt met de vraag of ze wilde draaien en zong dit elke dag voor haar. Dezelfde week is ze uit haarzelf gedraaid. Wat een wonder.

Ik besloot om ook voor de bevalling een cursus HypnoBirthing te doen. Samen met mijn partner hebben ons oude geloof over bevallen losgelaten en hebben we er ons eigen beeld bij gevormd. Een positieve, liefdevolle, ontspannen, eigen bevalling. En dat is het geworden!

We werden nog wel op de proef gesteld aangezien ik aan het eind van week 42 nog geen weeën had en ik medisch werd. Even leek het of ik alsnog naar het ziekenhuis toe moest en de bevalling alsnog onnatuurlijk opgewekt moest worden. Wat een stress. Ik besloot om mijn vliezen te laten breken om zo alsnog thuis te mogen bevallen. Ik had 4 uur om weeën te krijgen. Op het moment dat de verloskundige mijn vliezen brak daalde de baby weer uit. Ik moest blijven liggen en de verloskundige ging de ambulance bellen om naar het ziekenhuis te gaan. Ik besloot om te genieten van mijn laatste uurtjes zwanger zijn en kreeg binnen 2 uur zowaar weeën, ook al geloofde ik dit zelf niet, ze deden namelijk geen pijn. Om 11:00 uur heeft mijn partner de verloskundige gebeld die er gelijk was, zij zag dat de geboorte op handen was. Mijn partner is om 11:30 uur naar beneden gegaan om het bad klaar te zetten. Ik heb rustig op het bed gelegen en met een rustige buikadem de golven weg geademd.

Opeens realiseerde ik me dat ik echt weeën had, ook al deed het geen zeer, midden in een golf zei ik tegen de verloskundige dat ik me zo gelukkig voelde. Mijn kleine meisje kon thuis geboren worden op een natuurlijke manier.

Een half uurtje later is ze geboren, zonder medische ingrepen ik heb haar zelf aangepakt. Boven op het bed, geen badbevalling, het ging zo snel. De verloskundige zei dat dit een bevalling was die ze niet gauw zou vergeten. De prik die ze normaal altijd geeft, had ze niet gedaan… alles wat ze normaal deed had ze niet gedaan. Toucheren had ze niet gedaan. De baby en ik hebben het samen gedaan, zoals de natuur dat bedoelt heeft.

 

Emma’s ervaring:

“Na een mooie cursus hypnobirthing had ik alle vertrouwen in een natuurlijke bevalling. Helaas bleek onze baby overdwars te liggen rond week 28. Omdat ik veel vruchtwater had zou de baby nog gewoon uit zichzelf kunnen draaien volgens de verloskundige. Echt gerust was ik er niet op omdat de baby daarvoor erg beweeglijk was maar nu niet meer zo. Ik probeerde te visualiseren dat de baby draaide en focuste me een mooie geboorte. Daarnaast deed ik een aantal oefeningen en liet het los.

Helaas bleek de baby bij week 33 nog steeds overdwars te liggen. De spanning begon bij mij te stijgen en ik kon het moeilijk van mij afzetten. Ik wilde zo graag een natuurlijke bevalling en zag, in tegenstelling tot veel vriendinnen om mij heen, niet tegen de bevalling op. In tegendeel, na de cursus had ik er alle vertrouwen in dat het baren van een kind een zeer bijzondere ervaring is die ik graag wilde meemaken! Tijdens een meditatie kreeg ik het gevoel dat de baby mij iets duidelijk wilde maken door dwars te (blijven) liggen. Ik ben op internet gaan googlen en kwam zo bij Verginia terecht (ik heb niet bij haar de cursus hypnobirthing gedaan). Na een erg prettig telefoongesprek kon ik vrij snel langs komen.

Via hypnose zijn we op zoek gegaan naar blokkades bij mij. Gedurende de hypnose begon de kleine uk in mijn buik erg druk te bewegen. Een heel erg bijzonder moment. De hypnosessie heeft mij inzicht gegeven in een stuk uit mijn verleden, een aantal puzzlestukjes vielen op zijn plaats. Dit inzicht had ik nodig om, in mijn ogen, een goede moeder te kunnen zijn. Daarna heb ik nog een tweetal hypnosessies gehad waar ook de baby weer erg beweeglijk was. Bij de liggingsecho bleek de baby te zijn gedraaid! Hoera wat een opluchting!!

Vaak wordt gezegd dat kinderen een spiegel aan hun ouders voorhouden, dat begint dus al in de buik! Hoe klein het kindje ook is, we kunnen zoveel van ze leren als we in deze spiegel durven te kijken! Een hele bijzondere en vooral leerzame ervaring. Dank je wel Verginia!

Lieve moeders in spe, blijf luisteren naar je kindje, vertrouw op je kindje en durf in de spiegel te kijken!

Doe nu een gratis intake